Erkki Havansi

Syrjintärikokset lisääntymässä - kohteina perussuomalaiset

Syrjintäaiheinen otsikkoni ei liity Venäjän höyrypäisen lapsiasiamiehen Astahovin äskeisiin älyttömyyksiin eikä edes maahanmuuttajiin. Syrjinnän kohteeksi joutuneena viiteryhmänä ovat tällä kertaa perussuomalaiset kannattajineen.

Kyse on kunnallisvaaleistamme. Käydessäni omaa vaatimatonta vaalikampanjaani Keravalla olen törmännyt useampaan kuin yhteen tapaukseen, joissa tapahtuminen kulku on seuraavan kaltainen.

Henkilö on uutena perussuomalaisena tullut juuri ulos "puoluekaapista" eli tunnustanut perussuomalaista väriä asettumalla ehdokkaaksi. Työnantaja tai tämän edustaja on heti reagoinut ikävästi uhkaamalla potkuilla tai työntekijän aseman kiusamielisellä huonontamisella. Tai sitten henkilö ei omien sanojensa mukaan uskalla tulla meidän vaalitulaisuuteen edes kuulijaksi pelätessään ikäviä työpaikkaseurauksia, jos työnantaja saa kuulla hänen mielenkiinnostaan perussuomalaisia kohtaan.

Tällainen työnantajan tai hänen esimiestasoisen edustajan "puoluerasismi" ei ole vain raukkamaista ja halveksittavaa, se on myös lain ja jopa rikoslain vastaista. Maksimiseuraamus on jopa kuusi kuukautta vanketta, ikävä kyllä vain teoriassa. Sakoilla päässevät.

Kyseinen rikossäännös on rikoslain 47 luvun 3 §. Siteeraan ydinkohtia:

"Työnantaja tai tämän edustaja, joka ... palvelussuhteen aikana ilman painavaa, hyväksyttävää syytä asettaa ... työntekijän epäedulliseen asemaan ... yhteiskunnallisen mielipiteen, poliittisen ... toiminnan tai muun näihin rinnastettavan seikan perusteella, on tuomittava työsyrjinnästä sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi."

Siis selviä tapauksia, joten rikosilmoituksia vaan tekemään! Valitettavasti meillä ei ole erityistä valtion syrjintäasiamiestä viran puolesta vahtimassa ja nostamassa syytteitä  työsyrjintärikoksista. Eri asia olisi etnisperusteinen työsyrjintä, johon löytyy vähemmistövaltuutettu. Samoin sukupuoleen perustuvaan työsyrjintään löytyy oma valtiollinen vahtivaltuutettunsa.

Paitsi rikoslain vastainen rikos on yllä kuvaamani perussuomalaisten työsyrjintä muidenkin lakien vastaista. Niinpä työsopimuslaki (2 luvun 2 §) kieltää poliittisen työsyrjinnän, myös urakehityksen (tyssäämisen) osalta. Ja yhdenvertaisuuslaki (katso etenkin 2 § ja 6 §) on samalla hyvällä asialla. Jopa niin, että työnantaja voi joutua tuomituksi suorittamaan "puoluerasistisesti" sortamalleen työntekijälle/ex-työntekijälle hyvitysrahaa jopa 16 430 euroa.

Työsyrjintä, poliittinenkin, on vakava asia. Jopa kohdistuessaan perussuomalaiseenkin.

  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Kai Haavisto

Hyvä kun otit asian esille. Oletko huomannut, että olemme kumpikin demokraatti lehden artikkelissa. Otsikko on hieman kyseenalainen'

edit: Siis tarkoitan demokraatti lehden kirjoitusotsikkoa

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Mitäpä tuommoiset rangaistukset lämmittävät, jos menettää työpaikkansa ja joutuu ns. mustalle listalle?

Käyttäjän erkkihavansi kuva
Erkki Havansi

Eiväthän nuo muodolliset sakot paljoa lämmitä. Sen sijaan 16 430 euron hyvitys tai edes puoletkin siitä voisi jo hieman lämmittää.

Käyttäjän erkkihavansi kuva
Erkki Havansi

Pitää paikkansa ja Sormo varmasti voi järjestää uusintaesityksen. Sanoitusta voisi tietysti hieman nykyaikaistaa. Tärkeintä kuitenkin on, että pidämme asiaa esillä: olemme lainvastaisen syrjinnän kohde (vaikka etninen taustamme onkin väärä).

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Mikä lienee työnantajan ajatuskulku, jos hän katsoo poliittisen perussuomalaisuuden jotenkin vaarantavan firmaa tai itse työn tekemistä? Liittyvätkö esimerkkitapaukset mahdollisesti palvelubisnekseen, jonka asiakkaita yrityksessä näkyvän perussuomalaisuuden uskottaisiin häiritsevän?

Toisaalta tilanne, jossa "henkilö ei omien sanojensa mukaan uskalla tulla meidän vaalitilaisuuteen edes kuulijaksi", viittaa tiettyyn yliherkkyyteen ihmisessä itsessään. Sellaisesta olisi väärin syyttää ketään sen enempää käräjillä kuin vaikkapa nettikeskusteluissa.

Käyttäjän erkkihavansi kuva
Erkki Havansi

Mikäköhän on sellainen "palvelubisnes", missä työntekijän - esim. myyjän tai tarjoilijan - mahdollinen puoluekanta näkyy henkilöstä jo ulospäin? Eivät kyseiset henkiklöt suinkaan ole aikoneetkaan töissä pitää mitään puoluetunnuksia näkösällä. Onpahan vain ottanut työnantajaa tai esimiestä päähän kuultuaan, että joku kehtaa olla tekemisissä maan kolmanneksi suurimman puolueen kanssa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Mikäköhän on sellainen "palvelubisnes" - sen kun tietäisikin. Olisin utelias kuulemaan, millä aloilla poliittista syrjintää esiintyy!

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Poliittisen näkemyksen perusteella syrjiminen on todella syrjintärikos lainsäädäntömme mukaan. Siitä huolimatta, että valtaosassa maamme kunnista on kunnallisen työpaikan saaminen ilman Keskustan jäsenkirjaa ollut lähes mahdotonta.

Tässä kuitenkin on ehkä kyse siitä, että perussuomalaiset leimautuvat joidenkin perussuomalisten poliitikkojen puheiden kautta rasisteiksi. Ja rasistin osa suomalaisilla työmarkkinoilla on käymässä todella surkeaksi. Yksityiset firmat eivät palkkaa rasisteiksi tunnettuja tai epäiltyjä ihmisiä, sillä rasisti pilaa hetkessä yrityksen brändin ja maineen. Myös kunnat ja valtio alkavat todennäköisesti noudattaa linjaa, jonka mukaan rasistit jätetään hauissa rannalle. Jokaisen nuoren ja vanhemmakin tulisi muistaa, että rasistiseksi tulkittu kirjoitus internetissä voi hyvinkin johtaa työpaikan saannin tyssäämiseen tulevaisuudessa. Ei siis missään nimessä kannata riehaantua kirjoittamaan rasistista tekstiä tai rasismiksi tulkittavaa tekstiä nettiin omalla nimellä. Myöskään rasitisiin nettiyhteisöihin liittyessä ei kannata ilmoittaa oikeaa nimeään ja sähköpostiosoitetta, sillä rasisminvastustajat hakkeroivat näitä sivustoja ja julkaisevat nimiä sitten erilaisissa rasistigallerioissa.

Käyttäjän erkkihavansi kuva
Erkki Havansi

Kepulandian maalaiskunnissa on todella kunnallisen ja vähän muunkin työpaikan saaminen ollut usein kiven takana avoimesti vääräuskoisille, jollaisina siellä on perussuomalaisia pidetty kautta aikojen.

Jouni Haimi

Voihan niitä rikosilmoituksia tehdä jos niikseen tulee mmutta todistustaakka on kyllä väitteen esitäjillä.Voi olla ihan muitakin ja ihan laillisia syitä miksi työnkuva muuttuu ja näitä väitteitä esittävien pitää kyetä todistamaan väitteensä.

Käyttäjän erkkihavansi kuva
Erkki Havansi

Totta, että todistustaakka on rikosasiassa juuri niin kuin sanot, mutta sensijaan yhdenvertaisuuslain 17 §:stä ilmenee, että rahallista hyvitystä (siis max. 16 430 euroa) vaadittaessa melkoinen osa todistustaakasta on nimenomaan osoitettu vastaajalle (työnantajalle tms.).

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Osassa syrjintärikoksia on kylläkin jaettu todistustaaka, eli syrjinnästä epäilty joutuu todistamaan oikeudelle, ettei ole syyllistynyt toimissaan syrjintään.

Merja Heikka

On se vain hurjaa. Tuo leimaaminen alkaa saada 30-luvun piirteitä. Tai sitten sotienjälkeisiä, jollon taas vasemistolaiset olivat niskan päällä.

Eihän sananvapaus ja yhdistymisvapaus ole oikeastaan koskaan koskenut tavallisia kansalaisia.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Myönnetään. Noin ei missään tapauksessa saa toimia vaikka työntekijä olisikin hakeutunut huonoon seuraan.

Juha Ritvanen

Joopa joo. Persuthan ne ovat ahkerasti jakaneet omia kapea-alaisia mielipiteitään ja arvomaailmaansa, joiden perustat eivät ole demokraattiseen mielipidevapauteen perustuvia.
Lisäksi olette itse auliaasti tehtailleet rikosilmoituksia milloin mistäkin asiasta kuten tässäkin, kun ette itse tiedosta ja/tai hyväksy oman arvomaailmanne merkitystä ja mitä sellainen on aikaisemmin ihmiskunnan historiassa aiheuttanut.
Te yritätte hakea oikeutusta omille hyvin kapeille arvoillenne, jotka ovat tunnetusti johtaneet väkivaltaan ja kaikenlaisen hyvin laaja-alaiseen syrjintään vähänkin erilaisia ihmisiä kohtaan, jotka eivät täytä niitä teidän hyväksymiä arvoja.
Itse ette vain tunnu hyväksyvän omia todellisia arvojanne ettekä varsinkaan tutustumaan niihin laajemmalti meidän ihmisten kesken - kulttuurista ja maasta riippumatta, historia mukaanlukien.

Käyttäjän villehoikkala kuva
Ville Hoikkala

Pitäisi kyllä oikeustieteen professorin ymmärtää, että keravalaisetkin ovat syyttömiä, kunnes joku on oikeudessa lainvoimaisesti tuomittu syrjinnästä tai muusta rikoksesta.

On aika yleistä mielistellä politiikkaan osallistuvia. Minä sain viime kuntavaaleissa 132 ääntä, ja vaalien jälkeisinä vuosina varmasti yli 300 ihmistä on tullut taputtelemaan olalle ja kertoneet äänestäneensä minua, ja pian kysyneet haluaisinko ostaa heiltä vanhan Hondan tai kertoneet että heidän koiransa on saanut pentuja ja niille pitäisi löytää ostaja. Minun ja Havansin tapauksessa asiaan kuuluu ilmaiset lakikonsultaatiot. Lääkärivaltuutetuille esitellään milloin mitäkin vaivaa.

Samoin monet haluavat olla Perussuomalaisille mieliksi, koska ovat myymässä autoa tai asuntoa tai jotenkin haluavat hyötyä Perussuomalaisten noususta, ja Perussuomalaisten vaalikojulla sepustavat tekosyitä sille, miksi he eivät kyseiseen puolueeseen kuulu.

Eli pieni vinkki kaikille Perussuomalaisille. Älkää hyvät ihmiset uskoko puoliakaan siitä mitä ihmiset vaaliteltalla teille kertovat.

Toimituksen poiminnat