Erkki Havansi

Taas Kreikka alkaa anelemaan

Kaksi ajankohtaista uutista, joista toinen on oikea uutinen ja toinen odotettu "uutinen".

Todellinen uutinen on oikeakielisyyden valvojien nyt antama hyväksyntä alkaa-verbin väärälle käytölle eli tästedes saa alkaa sanoa "alkaa sanomaan". Ei hyvä, mutta koetetaan kestää, että kieli elää ja muuntuu.

Seuraava (harha-)askel tulee olemaan, että virallisesti hyväksytään monikon 1. persoonassa me-subjektin kanssa verbi passiivissa. Siis esimerkiksi: "Me aletaan puhumaan entistä rennommin."

Sitten se toinen "uutinen": Kreikka on taas tulossa Suomen kaltaisten euromaiden veronmaksajien kukkarolle. Kreikalle jo annettu 240 miljardin hätärahoitus ei siis riitä, vaan kolmas hätäpaketti on ovella. Suuruusluokka vain 10-20 miljardia.  

Siinä ei siis mitään yllättävää. Paitsi ehkä se, että Kreikan julkilausuttu lisävippitarve osuu  ajoitukseltaan perussuomalaisten EU-vaalikampanjan kannalta mitä edullisimpaan aikaan: "Mitäs me sanoimme! Ja mitäs sen sijaan sanoikaan Stubb!"

Kreikkalaisista ainakin 95 % on normaalia kelpo väkeä, työtä tekevää tai yhä useammat työttöminä työtä etsivää. He eivät ansaitse tuomiotamme. 

Toisin loput alle 5 %:ia. Heihin mahtuvat ne varakkaat ja sitä rikkaammat kahden poliittisen suurklaanin suvut jäsenineen ja liepeilijöineen ynnä suurten riskifinanssien pankki- ja liikemiehet. Siis he, joilla valta siellä on ja on ollut jo muutaman sukupolven ajan. He johtivat Kreikan talouden konkurssitilaan ja vielä "kunnostautuivat" väärentämällä tilastojaan Suomenkin harhauttamiseksi.  Alkaisivat häpeämään!    

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

HYVÄ! Loistava startti EU-vaaleihin!

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Ja se satavarmaa, että meidän idioottihallituksemme on heti aukomassa kukkaron-nyörejä, vaikka velkarahalla. Tämä hallitus pitäisi pistää poseen valtion varojen tahallisesta hukkaamisesta ja avaimet heittää Itämereen, kesäaikaan.

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Meillä on EVM:n kautta 11 miljardin piikki auki. Ei tarvitse enää päättää, päätös tehtiin jo 2012 kesällä. Nyt pitää vain maksaa.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Ja aika monista poliitikoistamme pitäisi ainakin tehdä rikosilmoitus maanpetoksesta.

Pekka Iiskonmaki

Letkut irti. Sanoi Timo Soini.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jos Kreikka alkaa anelemaan, on muun EU:n ryhdyttävä maksaa. Eikös tämä ole jo rutiinia?

Käyttäjän erkkihavansi kuva
Erkki Havansi

"Eikös tämä ole jo rutiinia?"
Kyllä se Kataisen-Urpilaisen hallitukselle on rutiinia, tämä että kiltisti "ryhdytään maksaa". Valitettavasti.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Eikä se tuohon Kreikan lisäanomukseen jää, sillä kyllä taitaa käydä myös niin että EVM karhuaa lisää pääomaa rahastoon. Mutta ei hätää. Onhan hallituspuolueet jo tehneet päätöksen lisäpääomasijoituksesta about 11 mrd euroa, jotta ei muuta kuin sitä lisävelkaa ottamaan kun sitä vielä halvalla saa. Seuraavaksi sitten kehysriihessä hiukan kasvaa tuo velantaittamisvaade, mutta ei kai sekään tälle hallitukselle näytä olevan mikään este. Siirtävät seuraavalle hallitukselle kaikkein suurimman päänvaivan budjetin tasapainosta.

Käyttäjän erkkihavansi kuva
Erkki Havansi

"Siirtävät seuraavalle hallitukselle kaikkein suurimman päänvaivan budjetin tasapainosta."
Tuollainen siirtäminen näyttää tosiaan muodostuvan hallituksen ykkös-"strategiaksi" - niin kauan kunnes EU-komissio ottaa Suomen budjettivallan täysholhoukseen.

Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu

Enemmistö ekonomeista on sitä mieltä, että leikkauksia on vältettävä kunnes taloutemme kasvaa. Oletko eri mieltä?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Erkki Havansi
"Siirtävät seuraavalle hallitukselle kaikkein suurimman päänvaivan budjetin tasapainosta" Eli Kataisen hallitus on selvästi pakenemassa vastuitaan ja lykkäämässä oleellisia päätöksiä vaalikaudesta-toiseen-opitun mallin mukaisesti seuraavalle hallitukselle. Onko tuo kestävän kehityksen politiikkaa? Moraalitonta mielestäni.

Tässä kysymys lainoppineille: syyllistyvätkö ministerit ja hallitus virkavirheisiin ja tehtäviensä laiminlyönteihin em. tavoin taktisesti toimiessaan? Onko toiminta eettisesti hyväksyttävää ja hyvän hallintotavan mukaista toimintaa? Kuitenkin tasavallan presidentti Niinistö vaati äsken ek:n avajaispuheessaan, että hyvää hallintotapaa edellytetään valtionkin hallinnossa. Kansanomaisesti: järjen käyttö on sallittua politiikassakin ,jos aiotaan toimia ei-moitittavasti tai ei-tuomittavasti. Maan etu pitää olla etusijalla eikä poliittinen puolue-etu. Se unohtuu pelin politiikassa.

Maan asiat eivät edisty ja kehity, jos taktisesti siirretään määrätietoisesti omat vastuut ja niin sanotut kuumat perunat kuten sote-asiat seuraavan asiallisen vastuuhallituksen riesaksi vaikeuttamalla sen toimintaa sitten irvistelemällä... Ilmeisestkin Kataisen hallitus pyrkiikin tähän ja tällä muljautustaktiikalla nostamaan samalla puolueensa yhä laskevaa suosiota.

Siksi kysynkin , syyllistyvätkö ministerit virkavelvollisuuksiensa laiminlyöntiin vastuunsiirto- ja pakenemispolitiikallaan? Asiaa voisi tiedustella eduskunnan oikeusasiamieheltä, oikeuskanslerilta taikka valtiosääntöoikeuden asiantuntijoilta. Nykytyylillä suma seisoo ja "kehitys ei kehity".

Toisaalta PL 112§, 114§-118§ antanevat hyvät mahdollisuudet asian ottamiseksi esille ja etenkin PL 115§:n kohta 2) eduskunnassa: vähintäin 10 kansanedustajan allekirjoittamalla muistutuksella. Seurataan asian etenemistä kuin hai laivaa.

Joni Syväniemi

Tukipakettien jakelussa tuntuu olevan uhkapelin piirteitä. Jos viimeisimmän tukipaketin ja EVM:n perustamisen jälkeen talous olisi saatu vakaantumaan, niin kaikki tukitoimet olisivat olleet mielestäni sen arvoisia. Mutta eipä tullut vielä rahoille vastinetta. Jos nyt lopettaa niin kaikki raha menee, jos vähän laittaa lisää niin voitto saattaa sattua kohdalle.

Alkaa tekemään/alkaa tehdä - se ja sama. Minun nuoremman sukupolven kielikorvaani ei särähdä kumpikaan.

"Seuraava (harha-)askel tulee olemaan.." Onko tämä varma tieto? :) Tässä kohdin herää jo sisäinen kielipoliisini.

Käyttäjän erkkihavansi kuva
Erkki Havansi

no, ei ole varma tieto. On vain paha aavistus ...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jos nyt lopettaa niin kaikki raha menee, jos vähän laittaa lisää niin voitto saattaa sattua kohdalle."

Vähän kuin lottoa, kyllä se voitto joskus tulee tai sitten ei. Todennäköisyyslaskelmien mukaan todennäköisintä on kyllä hävitä kuin voittaa ainakin Kreikan tapauksessa eikä juuri kukaan takaisinmaksusta enää tosissaan puhu.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Taitaa käydä niin, että meiltä ei tästä kysytä yhtään mitään vaan homma hoidetaan EVM:stä ilman sen kummenpaa päätöksentekoa Suomen osalta. Enemmistö sääntö rules ja kun nämäkin rahat palautuvat Saksaan, niin homma on päivän selvä.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Se oli EU:lta moka, että jo alunperin ylivelkaantunut ja talouslukujaan väärentänyt Kreikka hyväksyttiin euroalueeseen.

Se oli vieläkin pahempi moka suomalaisten kannalta, että taloutensa kunnolla hoitanut Suomi SDP:n ja Kokoomuksen itsevaltaisella päätöksellä työnsi kaulansa euron hirttosilmukkaan, ja samalla vastuisiin muiden maiden taloudenpidosta.
Vrt. Ruotsi, Britannia ja Tanska, jotka omassa valuutassaan ovat vapaita tukemasta muiden maiden talouksia.
Euron myötä Suomen vastuut laajenivat kattamaan kaikki muut euromaat, ja tähän asti tukijonossa ovat olleet Irlanti, Portugali, Espanja, Kreikka ja Kypros. Seuraava voi olla Italia.

Suomen taloudellinen asema ja tulevaisuus sinetöitiin silkkana arpapelinä ja hervottomalla suunsoitolla kysymättä alamaisilta yhtään mitään toisin kuin Ruotsissa:

http://www.youtube.com/watch?v=7FYpbCPJNy4

Etenkin Rehn on vakuutellut viran puolesta palturia Kreikan maksukyvystä, ja esittänyt kuvitelmia täytenä totuutena.
Katainen uhosi Kreikan tukipakettia hyväksyttäessä, että nyt on otettu niskalenkki markkinavoimista. Lentävä lause "me tienataan tällä" tuli tunnetuksi.
Samoin vastuu oli kuulijalla, kun Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Stubb julisti Kreikan ensimmäisen tukipaketin jälkeen:

"Kreikan apupaketin jälkeen niin Kreikassa kuin muuallakin Euroopassa asiat ovat kunnossa. Joka muuta väittää on pölhöpopulisti."

Nyt suunnitellaan neljättä tukipakettia, ja sen toteutuessa tähän tarkoitukseen Suomi joutuu jälleen ottamaan omaa lainaa.
Siitä asiasta ollaan kuitenkin visusti vaiti.

Totuus piilee artikkelilainauksen viimeisessä lauseessa:

"EU:n talouskomissaari Olli Rehn (kesk.) luottaa Kreikan maksavan lainaamansa miljardit eurot takaisin. Rehn muistutti Ylen Ykkösaamussa, että Kreikka maksaa lainoista käypää korkoa ja kohentaa talouttaan.
Eduskunnan puhemies Sauli Niinistön (kok.) EU:n talouspäätöksiin kohdistamasta arvostelusta Rehn tokaisi, että tämä kuulostaa aivan perussuomalaisten Timo Soinilta ja Soini on väärässä.
Niinistön mielestä Saksan ja Ranskan olisi pitänyt kantaa vastuu Kreikan tukemisesta, koska kyse oli niiden pankkijärjestelmään kohdistuneesta uhasta."
(Etelä-Suomen Sanomat 16.10.2010)

http://www.talouselama.fi/uutiset/euron+perustajii...

http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2012/09/30/n...

http://hami.puheenvuoro.uusisuomi.fi/125499-onko-o...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Pankit anelee, saksalaiset pankit!

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Teppo Syvärilä. Näin on. Saksa ja sen pankit pyrkivät tällä taktisella iltalypsyllä ja silmänkääntötempulla varmistamaan Kreikka-saatavansa tyhmien EMU-maiden kustantama kuten ennenkin... Ellei euromaiden veronmaksajien sietomittari ala tulla täyteen tästä petkuttamisesta ja boileri kiehumaan ja varapäreet palamaan. Siitä syntyy helposti niin sanottu primitiivireaktio.

Mutta konstit on monet sano akka, kun kissalla lattiaa luuttus. Järjen käyttö on sallittua myös politiikassa. Jos Kataisen hallitus suostuu lisätukijaisiin, äänestäjät empimättä äänestävät jaloillaan hallituspuolueita vastaan 2015 ek-vaalissa. Se riski on heti olemassa.

Siksi sulku huijausmaksuille. Kiitti nyt se riitti!

Käyttäjän erkkihavansi kuva
Erkki Havansi

Totta, että Kreikan hallituksen puheessa on kuultavissa hieman saksalainen aksentti ...

markku palonen

Minäkin ajattelin työssä ollessani , että en viitsi tehdä työtäni vaan siirrän sen seuraavalle työntekijälle, sitten kun lähden eläkkeelle ja hän voi siirtää työnsä sitten tuleville sukupolville , siten meillä on kaikilla kolmella on ollut jatkuva työpaikka.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Veikkaanpa,että sama Katainen,tai joku vastaava Kokoomuslainen häärää seuraavassakin hallituksessa. Sama pyrkimyshän heillä on ollut aina. Köyhä kansa kyykkyyn. Suurimmalla osalla Suomalaisista ei tunnu olevan hajuakaan siitä mitä on tapahtumassa, ainakaan sen gallupin perusteella,jonka minä olen tehnyt. Vaikuttaa siltä,että Media pyörittää ihmisiä miten haluaa. Varsinkin ajankohtaisohjelmissa suunnan muutos näkyy selkeästi. Seuraavissa vaaleissa se taas nähdään,että "sitä saa mitä tilaa".

Terttu Maisala

Kirjoitat rakentavasti.
Oletko ajatellut lähteväsi mm. EU-vaaleihin tai uudelleen eduskuntavaaleihin?

Muistaakseni kansanedustajapaikka viime vaaleissa jäi juuri ja juuri "hilkulle".

Käyttäjän erkkihavansi kuva
Erkki Havansi

Terttu,
Olen jo virallinen ehdokas PS:n EU-vaalilistalla. Sen pitemmälle ei ole vielä tullut ajateltua.

Toimituksen poiminnat