Erkki Havansi

Eurokriittisiä pelkää jo jopa Angela Merkel

Saksanmaalta kuuluu mielenkiintoisia vaaliuutisia, mielenkiintoisia myös Suomen EU-vaaleja ajatellen. Saksan hallituksen ja siis myös EU-euro-Suomen etäylihallituksen voimakaksikko Merkel ja Schäuble ovat erimielisiä, lapioidako taas lisämiljardeja Kreikkaan vai ei. "Nein" sanoo Merkel, "Jawohl" sanoo Schäuble.

Erimielisyyden syyt ovat vaalitaktiset. Frau Merkel pelkää toukokuun EU-vaalien tulosta Saksassa, jos Kreikka taas saa syömävelkaa. Saksan upouusi eurokriittinen puolue, AfD ("Vaihtoehto Saksalle") ylsi jo viime syksyn liittopäivävaaleissa tyhjästä alkaneena heti 4,7 %:n tulokseen. Eurokriittisyytensä ansiosta AfD kasvaneekin tuntuvasti, jos (saitoja?) saksalaisia ärsyttävä Kreikan rahoittaminen taas jatkuu.

Finanssiministeri Schäuble puolestaan pyrkii anteliaisuudella vaikuttamaan toukokuisiin vaalituloksiin Kreikassa. Siellä on toukokussa paitsi samat EU-vaalit kuin meilläkin niin myös omat tärkeät paikallisvaalinsa. Jotta näissä vaaleissa Kreikan radikaalit puolueet eivät menestyisi, Schäuble olisi valmis nyt taas avaamaan Saksan veronmaksajien kukkaroja.

Suomalaisia ja erityisesti meitä perussuomalaisia kiinnostaa suuresti Merkelin linjaus: taas uusi tukipaketti Kreikalle lisää EU-vaaleissa eurokriittisen puolueen kannatusta. Ja mikähän puolue Suomessa on se, joka ainoana ja johdonmukaisesti on vastustanut Kreikka-paketteja? Perussuomalaiset. Ja mikähän Suomen puolueista on ainoana ja johdonmukaisesti vaatinut EU:ta noudattamaan omaa perussopimustaan, joka selväsanaisesti kieltää jäsenvaltioiden yhteisvelkavastuun toistensa veloista?

Perussuomalaisten EU-vaalituloksen kannalta olisi sinänsä ns. taivaan lahja, jos uusista miljardeista Kreikkaan ehditään päättää ennen toukokuun puoliväliä. Äänestäjiemme kansainvälinen anteliaisuus on hiipunut omassa talousahdingossamme. Eli perussuomalaisille syntyisi nykyistäkin reaalisempi mahdollisuus olla EU-vaaliemme suurin puolue.

Suoranaiseen iloon ei meillä perussuomalaisilla silti ole syytä, koska Kreikkaanhan menee siinä tapauksessa myös taas uutta riihikuivaa suomalaista rahaa. Ja sitähän valtiollamme ei todella ole kukkaro väärällään. Uudella ulkomaisella velallako Suomi rahoittaa osuutensa uusimmasta Kreikka-paketista, jos Schäublen linja voittaa?   

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Nein" sanoo Merkel, "Jawohl" sanoo Schäuble."

Missä linkki/linkit?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Luin pari päivää (?)sitten jostain saksalaisesta aviisista jotain pohdintaa Merkelin ja Schäublen välillä. Nyt en kyllä muista missä lienee ollut. Mutta lohdutukseksi eiliseltä linkki, missä kerrotaan parantuneista näkymistä.

http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/eurokrise/gr...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tattista, saksa menee ammattisanastoa lukuun ottamatta hiinä ja hiinä - mikä on Tilgung? :)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Jahah - Seijalla oli kysymys. Tilgung tarkoittaa lainan lyhennyksiä. Hyvin usein näissä kriisijutuissa (myös yrityksissä mm. saneeraussuunnittelussa)haetaan break even tasoa (tulot - menot tai tässä vienti - tuonti)ennen korkoja ja lyhennyksiä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #10

Jo valkenee kaukainen ranta, ja koillisest aurinko nousee

Käyttäjän erkkihavansi kuva
Erkki Havansi

Ykköslähteeni: HeSa (Reuters) 17.2.14 s. A 25. - Sitä en takaa, sanoiko joku kirjaimelleen "Nein" ja joku "Jawohl" (tai aidommin saksalaisittain "Doch!").

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"HeSa (Reuters) 17.2.14 s. A 25."

Ok, mutta ei henkilökohtaisesti auta kun Hesarista on tilattuna vain Teema.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tässä lisää lähde tietoa kirjoitukselle. Pari lähdettä.

Kyllä näyttää siltä että päätös tukipaketista siirtyy toukovaalien jälkeen. Pelin politiikkaa Saksassakin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kiitos Sirpa, Der Spiegelin ko. artikkelin saksan sanasto oli hanskassa - ko. lehteä lainaan yleensä englanniksi, sillä kun on englanninkielinenkin versio ja enklanti on se yleisemmin osattu kieli.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jos nyt jatketaan otsikon ja alustuksen lähteiden puuttumisesta huolimatta:

"Eli perussuomalaisille syntyisi nykyistäkin reaalisempi mahdollisuus olla EU-vaaliemme suurin puolue."

Entä jos vastoin ainakin ensimmäistä galluppia olisi (kokoomukseen ja keskustaan kurottavina "muutama" prosenttiyksikkö)? Europarlamentissa PS:n vaalien jälkeisellä ryhmällä, mikä sitten lieneekään, ei kuitenkaan ole painoarvoa europarlamentin enemmistön päätöksissä.

http://yle.fi/uutiset/perussuomalaiset_etenee_euro...

Käyttäjän erkkihavansi kuva
Erkki Havansi

Gallupeista puheen ollen olenkin ihmetellyt, miksi gallup-rintamalla on koko alkuvuoden ollut kovin hiljaista? Olisi todella kiinniostavaa saada helmikuussa edes yksi gallup (edustavan laajuinen). Joka tapauksessa perussuomalaisten kannatukselle tekee hyvää, jos vähiä rahojamme ehditään ennen vaaleja luvata Kreikalle. Hetki sitten TV-uutisissa (17.2. klo 19.05) arveltiin, että apupakettipäätökset taktisesti lykättäneen vaalien jälkeen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Hiljaisuutta galluprintamalla olen ihmetellyt minäkin, mutta johtuneeko siitä että kaikki puolueet eivät ole vielä nimenneet ehdokkaitaan ja vasta sen jälkeen vaalien lähestyessä niitä tulee tihenevään tahtiin.

Perussuomalaisten europarlamenttivaalikannatuksella lienee jonkinlaista vaikutusta vain seuraaviin EK-vaaleihin, europarlamentissahan EU-kriittiset/-vastaiset jäävät joka tapauksessa vähemmistöön vaikka kannatus nousisikin.

Käyttäjän erkkihavansi kuva
Erkki Havansi Vastaus kommenttiin #11

EU-vaalien tuloksen vaikuttavuus myös 2015-eduskuntavaaleihin on todella ilmeinen. Puolueissa varmaan koko EU-vaalikampanjan suunnittelun ajan on samalla pohdittu ja vielä 3 kk pohditaan heijastusvaikutuksia EK-vaaleihin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #13
Juha Hämäläinen

Saksan ongelmat huomioon ottaen ei ole suurikaan ihme, että täti Merkel pelkää!

http://vapaakulkija.wordpress.com/2014/02/14/saksa...

Saksan lehdistö on myös hieman lähempänä totuutta, kuin Suomen "sylikoira-pressi"

http://vapaakulkija.wordpress.com/2014/02/14/euro-...

Käyttäjän KatriRonkainen kuva
Katri Ronkainen

"Me kaikki tiedämme, mitä pitää tehdä, mutta me emme tiedä, miten me voimme sen jälkeen tulla valituksi uudelleen."

Luxemburgin pääministeri Jean-Claude Juncker poliitikkojen maailmannäkemyksestä.

Olen tässä ihmetellyt, kuinka samat poliitikot, jotka innokkaimmin saarnaavat kansalaisia olemaan aktiivisia, kehittymään, uudelleenkouluttautumaan, etsimään uusia töitä, muuttamaan töiden perässä maasta toiseen ja ihan mitä vain, pelkäävät itse suorastaan hysteerisesti oman työpaikkansa menetystä? Jopa niin, että ovat valmiit rikkomaan omia periaatteitaan ja tekemään työnsä huonosti saadakseen pitää kiinni siitä siivusta valtaa, jonka ovat kerran onnistuneet saamaan.

Käyttäjän erkkihavansi kuva
Erkki Havansi

Samaa kuin Katri olen itsekin joskus ihmetellyt, kun en ole ammattimainen karriääripoliitikko. Ammattilaiselle voi syntyä viehtymystä valtaan ja karriäärin (mieluiten nousujohteisen) tekemiseen, etenkin kun useilla heistä samalla on kysymys leipäpuusta.

Käyttäjän erkkihavansi kuva
Erkki Havansi

Samaa kuin Katri olen itsekin joskus ihmetellyt, kun en ole ammattimainen karriääripoliitikko. Ammattilaiselle voi syntyä viehtymystä valtaan ja karriäärin (mieluiten nousujohteisen) tekemiseen, etenkin kun useilla heistä samalla on kysymys leipäpuusta.

Toimituksen poiminnat