Erkki Havansi

Ahvenanmaa ja Krim - yhtäläisyyksiä?

V.A.Putin on jo käytännössä palauttanut ikivanhan venäläisniemen Krimin "heim ins Reich". Suomen some-keskusteluissa on jo ehditty runsaasti vetää yhtäläisyysviivoja Krimin ja Ahvenanmaan välillä. Jo siksikin, että klassinen Krimin sota (1854-1856) tunnetaan Suomen ulottuvuudeltaan Oolannin sotana.

Ahvenanmaa/Krim on meidän viime viikkojen somessa ollut esillä kahden (enimmäkseen leikkimielisen) skenaarion muodossa. Näitä ajatusleikkejä voidaan kuvata seuraavasti. 

Ensimmäisessä skenaariossa on Ahvenanmaata tulossa Suomesta irrottamaan ja ruotsinkielisiä suojelemaan Ruotsi, toisessa taas on manner-Suomi ("riket") tulossa suojelemaan sorrettuja suomenkielisiä ("Ahvenanmaan neekereitä") ja liittämään Ahvenanmaan Suomeen "ihan oikeasti".

Onneksi kumpikin näistä mielikuvitusleikeistä jää kuvitelmiksi.

Ensimmäinen skenaario jää mielikuvitusleikiksi siksi, että kaikista jääkiekkokahnauksistaan huolimatta Suomi ja Ruotsi ovat demokraattisia ja ei-militaristisia sivistysvaltioita. Ahvenanmaalla ei siis tulla näkemään Ruotsin pikkuruisen palkka-armeijan sotilaita  - omissa asepuvuissaan tre-kronor-tunnusten  kanssa tai ilman  -  suojelemassa heimoveljiään Ukr ... ugrien sortovallalta. Eikä meidän edes tarvitse kehuskella, että kyllä yleiseen asevelvollisuuteen perustuva Suomen kansan armeija aina palkkasvenssonit pesisi.

Jälkimmäinen skenaario jää kuvitelmaksi siksi, että pienen Ahvenanmaan 95 %:n kielienemmistö on jatkossa kyllin fiksu ollakseen enempää ärsyttämättä suuren manner-Suomen 92 %:n kielienemmistöä. Fiksut åålenningit eivät varmaan enää tee niin typeriä kieltämme halventavia ehdotuksia kuin että Suomen virallisissa kartoissa ei saa maakunnan pääkaupungin kohdalle präntätä suomeksi Maarianhamina. Älyävät siis, ettei suomenkielisten hyväntahtoista suvaitsevaisuutta kannata liikaa ärsyttää.

Ihmisoikeuksien toteuttamiseksi on maailmassa voitu nopeastikin heittää historian roskatynnyriin paljon uudempiakin valtiosopimuksia kuin lähes 100 vuoden takaisia siirtomaa-aikaisen ajattelun tuottamia diskriminoivia sopimuspapereita. 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ruotsin päämininisteri Reinfeldthän totesi aluksi ymmärtävänsä Venäjää Krimin asiassa. Myöhemmin kai hän joutui vaikenemaan asiasta yleisen pahennuksen takia. Liekö Reinfeldtille muistunut Oolanti mieleen?

Käyttäjän erkkihavansi kuva
Erkki Havansi

Aikamoinen sammakko Reinfeldtiltä! Pitäisiköhän suomalaisten vapaaehtoisten mennä Ruotsin Tornionjokilaaksoon suojelemaan sorrettua kantaväestöä eli meänkielisiä, heh-heh.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Pidän merikorteista, joissa lukee AHVENANMAA.
Aikoinaan Suurvalta-Ruotsin kuninkaat liittivät AHVENANMAAN Turun linnan nautinta oikeuteen.
Miksi se ei edelleen voisi olla sitä?

Käyttäjän erkkihavansi kuva
Erkki Havansi

Muuten, nimellä Ahvenanmaa ei kuulemma ole kielisynnyllisesti mitään yhteyttä ahven-sanaan. Kielitieteilijät kertovat, että tuo "ahvena" on sama sana kuin latinan "aqua" (lausutaan: akva) eli "vesi". Tiedonjyvä tämäkin.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Minun ruotsinopettaja väänsi asian siten, että merihätään joutunut lähti uimaan johonkin suuntaan ja kuinka ollakaan edessä näkyi maata, jolloin hän huudahti ooo land,

Käyttäjän erkkihavansi kuva
Erkki Havansi Vastaus kommenttiin #9
Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Eckerö ja Bromarv olivat merkittäviä yrityksiä liittää AHVENANMAA Suomeen. Se onnistui.

AHVENANMAAN maakunnan separatismi saa voimansa kansainvälisestä politiikasta ja sisältönsä Ruotsin kaikkivoipaisuudesta.

Ruotsi on hyvä kieli. Puhuttakkakoon sitä laajalti Suomessa.
Muutoin olen sitä mieltä, pakkoruotsi on poistettava.

Käyttäjän erkkihavansi kuva
Erkki Havansi

"Ruotsi on hyvä kieli." Niin on. "pakkoruotsi on poistettava." Niin olkoon.

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Vieläkö Ahvenanmaalla opiskellaan suomea ?
Ns. pakkosuomi poistettiin jo aikoja sitten, koska muitakin kieliä
pitää voida opiskella ?

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programi...

"Camilla Gunell ei usko, että vapaaehtoisuus heikentäisi ahvenanmaalaisnuorten kiinnostusta suomenkieltä kohtaan.

Camilla Gunell korostaa kuitenkin että Ahvenmaa tarvitsee myös ranskan ja saksan osaajia. "

Havansi, olette julkisuuden henkilö ja siksi uskottavampi kuin minä tavallinen tallaaja.

Kysykää siellä vallan keskuksissa Camilla Gunellilta, miksi hän kansalliskielistrategiatyöryhmässä estää suomalaisilta kielten valinnanvapauden, vaikka ajoi saman asian vastaavilla perusteilla läpi Omilla saarillaan!

Teidän "herrojen" tulisi ottaa nämä kaksoisstandardit laajemminkin esille.

Olen pettynyt perussuomalaisten passiiviseen otteeseen
kielipolitiikan vaihtoehtojen esiintuomisessa!

Suomen kielipolitiikka on ääriään myöten täynnä kaksoisstandardeja,
joissa suomenkielinen on aina häviäjä- sekä enemmistönä että vähemmistönä ollessaan.

Asioita pohditaan esim. Vapaa kielivalinta ry;n keskustelupalstalla.
http://vapaakielivalinta.fi/forum/viewforum.php?f=13

terveisin,
tavallinen suomenkielinen rivikansalainen!

Käyttäjän erkkihavansi kuva
Erkki Havansi Vastaus kommenttiin #16

Nuo tärkeät näkökohdat pääsevät varmasti esiin perussuomalaisen eduskuntaryhmän toimesta, kun vapaan kielivalinnan kansalaisaloite lähitulevaisuudessa tulee eduskuntakäsittelyyn. Myös seuraavissa hallitusneuvotteluissa kevään 2015 eduskuntavaalien jälkeen pakkoruotsin asema tulee toimestamme esiin.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Mutta Suomen virallisessa kartassa, eli Google mapissa lukee Åland.

Käyttäjän erkkihavansi kuva
Erkki Havansi

Kuinkakohan "virallinen" se on eli linkkiä kaipaan.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Kyllä Karjalaan pitää saada kansanääänestys, liittyäkkö Suomeen takaisin.

Käyttäjän erkkihavansi kuva
Erkki Havansi

Vuonna 2010 oli Sortavalassa pientä "liitytään Suomeen"-liikehdintää, ihan paikallisten venäläisten taholta, kun oltiin tyytymättömiä sikäläisiin elinolosuhteisiin. Suomen- ja karjalankielisiä asuu menetetyssä Karjalassa enää vähäinen määrä (muistaakseni selvästi alle 10 %) ja sekin hupenee nopeasti.

Käyttäjän maxman kuva
Max Mannola

Oho! Mites näille "liikehtijöille" sittemmin kävi? Ovatko vielä vapaalla jalalla?

Toisaalta tuohan voisi olla Venäjän kannalta sopivaakin. Tarjosivat (Halla-ahon mukaan, viime viikon tv:n eduskuntakeskustelussa) kuulemma joskus Kaliningradin aluetta Liettualle, joka kaukoviisaasti päätti olla ottamatta vastaan tätä demografista "lahjaa" ;)

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?progra...

Ruotsin pääministeri:
Det är i någon mån förståeligt att Ryssland agerar på en rysk minoritets oro i Krim och i östra Ukraina...

Tässä esimerkki paikallisesta lehdestä paikallisella valtakielellä.
Ahvenanmaan asukas:
http://www.alandstidningen.ax/nyheter/ryssarna-pa-...

Det är Ukrainas försök att begränsa det ryska språket på Krim och skära i autonomin som gjort att Ryssland tagit över. Det säger Natalia Mikkola, hemma från staden Jalta på Krimhalvön.

– Åland skulle ta hjälp från Sverige om svenskan var hotad.

Suomen historiasta löytyy laajempikin rinnasteisuus Ukrainan tilanteeseen: Suomenruotsalaiset halusivat 1920-luvulla manner-Suomeenkin laajaa autonomiaa Korsholms län!
(vertaa Donetsk,Harkova Ukrainan itäosassa).

Tätä autonomiaa ei annettu, vaan suomenruotsalaisten uskollisuus Suomelle ostettiin muuttamalla koko maa "kaksikieliseksi".

Tästä aikoinaan välttämättömästä maamme yhtenäisyyden pelastamiseksi (maan sisäisen kiristyksen uhkan alla) tehdystä ratkaisusta on kehittynyt Suomen nykymuotoinen absurdiuteen ajettu keinotekoinen kaksikielisyys, missä PUOLEN PROMILLEN ruotsalaisosuus tekee hallintorakenteesta kaksikielisen ruotsin kielen osaamisvelvoitteineen.(450 ruotsinkielistä vs 900 000 suomenkielistä)

http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kot...

Mutta miten on: Kieltääkö kansainvälinen Ahvenanmaan sopimus Ahvenanmaata kohtelemasta suomenkielisiä samoilla standardeilla kuin me kohtelemme ruotsinkielisiä täällä mantereella ?
KIELTÄÄKÖ se suomenkielisten kielioikeudet ?

EI mielestäni kiellä, eli Mariehamn voisi sopimusta rikkomatta osoittaa hyvää tahtoa, good will!

Kun se ei sitä osoita, miksi meidän täällä mantereella pitäisi olla hyväntahtoisia vastaavaa 5 %:n vähemmistöä kohtaan ?

KULTAINEN SÄÄNTÖ MYÖS KIELIPOLITIIKKAAN!
POIS KAKSOISSTANDARDIT!

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kultainen_s%C3%A4%C3%...

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Ensimmäinen skenaario on teoriassa mahdollinen, jos Suomessa tapahtuisi vallankaappaus ja johtoon asettuisi kovan linjan nationalisteja. Esimerkiksi Ruotsinkielen aseman poistaminen ahvenanmaalta varmasti suututtaisi paikallisen väestön ja aiheuttaisi separatismia. Väkivaltaisuuksien alkaessa Ruotsi voisi kyllä puuttua tilanteeseen ja "rauhanturvata" ahvenanmaan.

Käyttäjän erkkihavansi kuva
Erkki Havansi

Ruotsin kielen "poistamisesta" Ahvenanmaalla ei toki missään realistisessa skenaariossa ole kysymys, vaan siitä, että suomenkieliset saavat siellä ihmisoikeuksien mukaiset vähemmistökielioikeudet samaan tapaan kuin mitä ruotsinkielisillä saman kokoluokan (tai pienemmilläkin!) alueellisilla vähemmistöillä on tuolla alueella. Onhan kansallinen häpeä, jos suomenkielisellä vähemmistöllä ei ole täysiä ihmisoikeuksia Suomen valtakunnan alueella.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Niin Krimillähän venäjänkielen virallinen asema poistettiin.

Suomessa toki tälläinen muutos olisi vielä Ugrainan vastaavaa lakimuutosta isompi, koska erityisesti ahvenanmaalla ruotsinkielellä on paljon pelkkää virallista kieltä isompi asema.

Käyttäjän erkkihavansi kuva
Erkki Havansi Vastaus kommenttiin #21

Muistettakoon historiasta, että Krim kuului kokonaan tataareille 1783 asti, jolloin Venäjän armeija valloitti sen. Kantaväestönä tataarit olivat toiseen maailmansotaan asti, kunnes Stalin karkoitti 1944 heidät kaikki Siperiaan. Iso osa menehtyi, pienempi osa pääsi myöhemmin palaamaan, ja heidän osuus nykyään on 12 %. Alkuperäisenä kantaväestönä he siis vastasivat kauan sitä väestöä, mitä Ahvenanmaalla ruotsalaiset ovat.

Toimituksen poiminnat