Erkki Havansi

EU-USA-vapaakauppaneuvottelut: Suomi ajopuuna

EU-poliittisessa kansalaiskeskustelussa yksi kestosuosikeista on TTIP-teema. Kyse on siis kahden jättimäisen kauppablokin, EU:n ja USA:n pitkään jatkuneista ja pitkään jatkuvista vapaakauppaneuvotteluista: solmitaanko "transatlanttinen kauppa- ja investointikumppanuussopimus".

Perussuomalaisten näkyvät edustajat ovat julkituoneet lähtökohtaisesti myönteistä asennetta vapaakauppahanketta kohtaan sinänsä. Selvänä ja vahvana varauksena on kuitenkin tällöin ollut, että sopimus  - jos se on syntyäkseen -  ei saa loukata jäsenmaan itsenäisyyttä. Eli jos ns. talousedut ja Suomen itsenäisyys ovat ristiriidassa, itsenäisyys on tärkeämpi.

Linjassa edellä sanotun kanssa olen omassa EU-vaalilehtisessäni alusta alkaen eli tammikuusta alkaen vastustanut sitä, että  (sivulla 4:) "EU tekisi USA:n kanssa sellaisen vapaakauppasopimuksen, jonka turvin kansainväliset suuryhtiöt voisivat kaivos- ym. hankkeissa ns. investointisuojan nimikkeellä syrjäyttää Suomen kansallisen korkeatasoisen lainsäädännön, ympäristönsuojelu- ja työlakimme mukaan lukien." 

Tällainen Suomen lainsäädännön ja itsemääräämisoikeuden rajoitusten riski on yksi ikävä osoitus siitä, miten paljon olemme Vanhasen-Kiviniemen-Kataisen aikana "lippos-ytimiin" pyrkiessämme luovuttaneet kansallista suvereniteettiamme EU:lle. Eihän Suomella Suomena ole mitään käytännön mahdollisuutta torjua sitä TTIP-loppuratkaisua, johon meidän puolestamme ja meidänkin nimissämme aikanaan päättyvät ne (ei-suomalaiset) EU-neuvottelijat,  joilla on Saksan ym. isojen tuki takanaan. Voimme vain toivoa, että Suomi-ajopuulle ei kävisi kehnosti.

Eräs TTIP-neuvottelujen investointisuojan johdannaisongelma on syytä kirjoituksessani lopuksi mainita. Tarkoitan kaavailtua välimiesmenettelyä, joka mahdollisesti syntyvissä investointisuojariidoissa syrjäyttäisi toimivaltaiset vakinaiset tuomioistuimet Suomessakin.

Kaavailu merkitsisi, että jos amerikkalainen firma katsoisi Suomen valtion jonkin lainsäädäntö- tai hallintotoimen heikentäneen heidän investointinsa tuottavuutta, Suomen valtio joutuisi jenkkikanteen myötä kansainväliseen välimiesmenettelyyn, missä muutamat tapauskohtaisesti juttuun poimitut lakimiehet ratkaisisivat jenkkien korvausvaatimukset. Tiedetään, että jenkkilakimiesten korvausvaatimukset ovat taktisen tähtitieteellisiä eli  - hiukan kärjistäen -  korvausvaade Suomen valtiota kohtaan on 500 miljoona, jos todellinen tavoite on 50 miljoonaa.

Toimiessani oikeustieteen professorina (Helsingin yliopisto) jouduin viran puolesta ja myös käytännössä laajalti perehtymään välimiesmenettelyyn. Sehän on ns. siviiliprosessissa kuten esim. vahingonkorvaus- yms. rahariidoissa vaihtoehtoinen menettely sille, että prosessataan vakinaisessa tuomioistuimessa vakinaisine tuomareineen. Kokemusperäisesti olen päätynyt melko epäilevälle kannalle Suomen (valtion) mahdollisuuksiin pystyä täysipainoísiin juridisiin torjuntataisteluihin kansainvälisissä suuren luokan välimiesmenettelyissä.

Pidän amerikkalaisen osapuolen TTIP-sopimukseen haluamaa välimiesmenettelyä suurena tosiasiallisena oikeusturvariskinä Suomen etujen kannalta.   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Aina on mahdollisuus olla hyväksymättä itsenäisyydelle vahingollisia sopimuksia, aina. Niin ei ole vain viime vuosikymmeninä tehty. Kiristetäänkö, lahjotaanko päättäjiä vai mikä tässä mättää? Käytännön ratkaisuna hyvä olisi erota EU:sta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Aika usein kyllä tuntuu että mafia kiristää päättäjiä, niin järjettömiä, Suomelle epäedullisia sopimuksia ovat tehneet sitten 80-luvun lopun.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

1989 kaatui entinen Itäsaksa eli DDR ja sen vakoilu- ja agenttikoneisto oli maailman tehokkain. DDR:llä oli hyvin kattavat tiedot kaikista Euroopan politiikoista, ainakin vasemmistopolitiikoista, ja osa toimi myös DDR:n agentteina. DDR:n kaatumisen jälkeen sen tiedustelu ja vakoiluorganisaation Stasin kaikki tiedot menivät Länsisaksan tiedustelupalvelulle ja Yhdysvaltojen CIA:lle.

90-luvun alusta lähtien on koko Euroopan vasemmisto alkanut ajaa oikeistolaisempaa politiikkaa, kuin itse oikeisto on edes uskaltanut ajaa. Joten on täysin selvää että koko Euroopan vasemmisto on kiristetty näillä DDR:stä saaduilla tiedoilla, ajamaan tätä tuhokapitalismia.

Onhan meillä omassakin maassa salattu täysin niin Tiitisen- kuin Stasilistat. Näiltä listoilta lapsemme ja heidän lapsensa voivat sitten historian saatossa lukea, miten maanpetturit tuhosivat koko itsenäisen suomen valtion!

Meillä ei laillisuusvalvonta pelaa poliitikkojen, poliisien ja virkamiesten rikosten kohdilla, ja se tulee tuhoamaan koko kansallisvaltio suomen!

Seppo Paasikallio

Jos Obama jenkeissä tekee sopimuksen korporaatioiden edustajien kanssa ja kongressi saa ottaa kantaa asiaan vain kyllä tai ei kannanotolla, niin kuinka luulet, että eurooppalaiset pystyisivät muuta kuin hidastamaan Amerikan lainsäädännon siirtymistä Eurooppaan.

Kun samaan aikaan Obama tavoittelee myos Tyynenmeren alueelle samanlaista korporaatiojohtoista ja Amerikan lainsäädäntoä tukevaa sopimusta, niin sieltä tulee lisäpaineita pysyä Amerikan vaatimuksissa.

Suomen kannalta sopimus on susi jo syntyessään mm. elintarviketurvallisuuden voimakkaasti heiketessä.

Ainoa tapa komissiolle saada sopimus hyväksytyksi on kieltää kaikki keskutelu asiasta etukäteen, mitä he ovat jo tehneetkin saaden kehoituksellaan suomalaisiakin kehumaan suunnitelmalla, josta ei tiedetä muuta kuin Amerikan toiveet.

Käyttäjän erkkihavansi kuva
Erkki Havansi

Komissio on tähän asti TTIP-kuulemisissaan painottunut elinkeinoelämän lobbarien suuntaan, joten toivottavaa on, että jatkossa kuulemisissa on enemmän tasapainoa.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Taas hieman lisää vallananastustyökaluja.

Näppärästi se käy kun nyökyttelijät nyökyttelee ja allekirjoittavat vallananastuspapereita tasaiseen tahtiin.

Palkkiovirkaa pukkaa ja nyökyttelijöitä kierrätetään...

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Nyt kyllä kävi niin, että teillä oli yksi ääni ja se meni jo. Näissä sopimuksissa riittää vahvemmalle osapuolelle "kyllä" ja "jos" jätetään huomiotta. Tämä on ikivanhaa kaupankäyntitekniikkaa, eikä paluuta ole.

Koko homma jää siten kiinni siitä, että seuraava eduskunta päättää Unionista eroamisesta. Viimeistään nyt voidaan sanoa, että Perussuomalaisten kautta tapahtunut protesti valui tyhjiin.

Tällä aikataululla jonkin pienpuolueen saaminen riittävän merkittäväksi tekijäksi eduskuntaan tuskin on mahdollisuuksien rajoissa, joten muuttosuunnitelmaan kannattaa varautua ajoissa.

Nuorison kannattaa tsekata eilinen Stacey Dooley-dokkari areenasta, niin näkee, miten Irlannin kohdalla kävi. Islannista voi vielä löytyä itsenäisestä valtiosta tuttua tilaa.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Ihan noin vihjeenä puolueen viestinnälle, että tämä kriittisyys vapaakauppasopimuksen huonoja puolia kohtaan kannattaisi tuoda esille nykyistä tehokkaammin.

Oletettavasti kovin moni puolueen kannattaja ei kannata sitä, että jenkkifirmat pääsevät haastamaan Suomen oikeuteen ja voittavat lähes automaattisesti.

Käyttäjän TapioRantanen kuva
Tapio Rantanen

Suomessa suuri ongelma on valtamediassa ja toimittajissa. Asioihin ei ehditä/viitsitä/jakseta/osata perehtyä, ja mm. TTIP-sopimuksen uhkakuvista vaietaan. Pahalta näyttää.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Olen useamman kerran kuullut väitettävän, että TTIP-sopimus olisi jopa Suomen perustuslain vastainen. Käsittääkseni tällaiset sopimukset pitää jokaisen jäsenmaan hyväksyä erikseen vai voiko EU hyväksyä sopimuksen ilman jäsenvaltioiden hyväksyntää?

Terttu Maisala

Valitan Erkki Havansi, vaikka oletkin mielestäni loistava euromeppiehdokas tulevissa vaaleissa:et kuitenkaan ole tunnettu koko Suomessa, jota tavallaan vaaditaan tässä kilpailussa.
Se on todellinen harmi, sillä mielestäni sopisit todella loistavasti Eu-parlamenttiin!

Käyttäjän erkkihavansi kuva
Erkki Havansi

Kiitos Terttu Maisala ystävällisistä sanoista. Minun täytyy vain toivoa, että "kyllä kansakin tietää!"

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Jotta ei jäisi tietoja puuttumaan, tämä kotisivu seuraa TTIP-asioita ja CETA-juttuja.

http://ttipinfo.wordpress.com/

Kun kerran Alexander Stubb haluaa Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaaksi, niin kannattaa lukea:

http://yle.fi/uutiset/nakokulma_alexander_stubb_va...

Järjetöntä!

EDIT: Sitä minäkin ihmettelen, että miksi media vaikenee näistä huonoista puolista vapaakauppasopimuksista? Miksei media ala hiillostamaan Stubbia ja toteamaan lopulta, että lahjahevosen suuhun ei ole katsomista?

http://www.walltor.com/images/wallpaper/animal-exp...

Kai Häppölä

Erkki Havansi, otat oikeita asioita esiin. On suoraan sanoen epäilyttävää, että ko neuvotteluja käydään salattuna ja että poliittisesti EU-vaaleihin ehdokkaita asettavat puolueet tai ryhmittymät eivät ota asiaan kantaa vaan se jätetään ehdokkaiden kontolle. Pahasti epäilen että ko. asia tuskin on esillä vaalikoneissakaan ja kuitenkin riskeineen se on mahdollisesti sopimukseen päätyessään kaikkia osapuolia vaikeasti sitova. Periaatteellisesti näyttää siltä että EU-neuvottelijoilla on avoin mandaatti ilman asetettuja tavoitteita, jonka viime kädessä voi vain joko hylätä tai hyväksyä.
Oikeudelliselta kannalta kiinnostaa millaisessa asemassa yksittäinen valtio on hyväksynnän tai torjumisen osalta? Voiko Suomi edelleen edellyttää, että ko. sopimuksenkin suhteen yksittäinen valtio voisi sen kaataa vai riittäisikö yksinkertainen tai määräenemmistöinen parlamentin päätös sen hyväksymisessä? Yhdysvaltojen osaltahan edellytettäneen sekä kongressin että alahuoneen hyväksyntää!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Voiko Suomi edelleen edellyttää, että ko. sopimuksenkin suhteen yksittäinen valtio voisi sen kaataa vai riittäisikö yksinkertainen tai määräenemmistöinen parlamentin päätös sen hyväksymisessä?"

Suvereeni valtio tuon voisi tietenkin osaltaan hylätä, mutta onko Suomi suvereeni valtio perustuslain mukaan?

Kai Häppölä

Niinpä, osallisuutemme EU:hun on toistaiseksi tärkeissä asioissa edellyttänyt valtioiden yksimielisyyttä. Mikä lienee ainoa seikka, joka on johtanut siihen, että Suomen mielipide ylipäätään on ollut kiinnostava. Perustuslakia on kuitenkin lavennettu, joten olen epätietoinen asemastamme tänään!

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Tässä lisää ajateltavaa samasta aiheesta aiemmin kirjoitettuina versioina:

https://www.google.com/#q=onko+ttip+keskittavaa+va...

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/163246-...

Hyväksyykö EU geenimanipuloidun ruuan markkinoita jne..?

Toimituksen poiminnat