Erkki Havansi

TYMPEÄ 2-KIELISYYSMAINOS: NEJ TACK - KIITOS EI!

Harvoin on jotakin asiaa edistämään tarkoitettu mainos niin huonosti toteutettu, että se kääntyy oman asiansa tappioksi. Ajankohtaisen esimerkin tästä omaan jalkaan ampumisesta tarjoaa TV:ssä vähän väliä pyörivä 2-kielisyyden ylistysmainos, jossa 5 %:n pientä vähemmistökieltä (suomenruotsia) tuputetaan tohinalla ja tekovitsikkäästi EU-vaalien yhteydessä.

Kornisti kömpelö mainos jatkuvine TV-uusintoineen on vaatinut ison kasan rahaa. Mainos saakin vakuuttuneeksi siitä, että 5 %:n kielivähemmistön takana on aina vaan paljon löysää rahaa, suhteellisesti paljon enemmän kuin mitä 5 %:n osuus kansallisvarallisuudesta edellyttäisi. Mutta ruotsinkielisillä säätiöillähän tuota vanhaa kapitaalia piisaa eli kyllä "pappa och farfar och farfars far betalar".

Itse suhtaudun ruotsin kielen käyttöön sinänsä myönteisesti ja olen sitä hiki hatussa opiskellutkin niin paljon, että olen vuosia ollut perussuomalaisten vakioedustaja ruotsinkielisissä poliittisissa TV- ja radio-ohjelmissa. Viimeksi  olin eilen (20.5) EU-vaaliehdokkaan ominaisuudessa mukana ruotsinkielisessä suuressa Yle Fem-vaaliväittelyssä, joka tullee uusintana lauantaina klo 14.30, nyt suomeksi tekstitettynä. Jonkinasteinen myötämielisyyteni pikkuista vähemmistökieltä kohtaan ei kuitenkaan yllä tämän kyseisen TV-mainoksen tökeröön tuputukseen asti saatikka koulujemme pakkoruotsiin. 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Pentti Järvi

En ole kyseistä mainosta nähnyt kun pääasiassa katson Ruotsin kanavia.

Cenita Sajaniemi

Pakkoruotsin puoltajat ovat nyt sitä mieltä, ettei pakkoruotsista voi luopua, koska Suomessa ei ole muiden kielten opettajia.

Entäpä nämä sadat pätevät opettajat eri paikkakunnilla, jotka nyt opettavat kansalais- ja työväenopistoissa?
Kyllä heille voi ainakin yrittää tarjota päivätyötä iltatyön sijaan/lisäksi jne.

Näin voitaisiin nopeuttaa lisäkielitarjontaa aina arabiasta viroon saakka.

Turha puhua pitkästä uudelleenkoulutuksesta.

Pentti Järvi

Pikkuisen epäilen, että monet huonohkot r-kielen opet osaavat paremmin englantia tai jotain muuta kieltä...

Käyttäjän erkkihavansi kuva
Erkki Havansi

Cenita Sajaniemi on täysin oikeassa kumotessaan pakkoruotsittajien erästä argumenttityyppiä, joka koostuukin verukkeista ja tähtää ajan saamiseen viivytystaistelulle.

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

Olen aina pitänyt mainoksesta "Ajatar on Forumissa, Forumissa Mannerheimintiellä. Auki joka ilta kello kahdeksaan, Ajatar on Forumissa."

Käyttäjän erkkihavansi kuva
Erkki Havansi

Juu, Kari: se oli hyvä mainos, kun minäkin vielä muistan sen.

Jere Partanen

"jossa 5 %:n pientä vähemmistökieltä (suomenruotsia) tuputetaan tohinalla ja tekovitsikkäästi EU-vaalien yhteydessä."

"Suomenruotsi" ei ole mikään vähemmistökieli. Lukeneena miehenä sen kyllä tiedät hyvin, kunhan poskea soitat rahan toivossa.

Käyttäjän MatiasKapanen kuva
Matias Kapanen

Hurraa! Japaninkielen asema ruotsissa poikkeaa sen lehdistön paikkakuntasymbolien perusteella jossain määrin japanin kielen asemasta suomessa. Johan Matias Commeterin taidekokoelmien perusteella moderni kolmio on 1600- luvulla piirretty pahuuden painamalle talvityövoimalle feodaaliherrojen toimesta.

Toimituksen poiminnat