Erkki Havansi

Alas PUUTTIN !

Kansalaisopistojen yms. opistojen syksyn kielikurssit ovat taas alkaneet. Meikäläinenkin tavoilleen uskollisena on taas mukana useammalla kurssilla. Venäjänkin kieltä on tullut harrastettua. Kirjoitukseni koskeekin venäjän ääntämystä, milloin kyseessä on venäläinen sukunimi Putin. Siis nimi, joka viime kuukausina ja tulevinakin kuukausina on sattuneista/sattuvista syistä vakiovieras mm. kaikissa uutislähetyksissä.

TV:n uutistenlukijat ym. "äänelliset" esiintyjät ääntävät Putinin sukunimen lähes aina väärin, onnistuen sisällyttämään ääntämykseensä kolme (3) virhettä. He siis ääntävät Puuttin.

Ensimmäinen virhe on ylipitkä uuu-äänne. Venäjässä tuo "u" on selvästi lyhyempi, ei kovin paljon jos ollenkaan pitempi kuin suomen lyhyt "u". Toinen virhe on se kaksois-t (PuuTTin). Oikeassa ääntämyksessä on vain yksi t-äänne, mutta se "maustettuna" ns. muljeerauksella eli pienellä j-elementillä. Tämän muljeerauksen puuttuminen on se kolmas virhe.

Noh, eihän nimen väärä ääntämys miestä pilaa, ellei mies itse nimeään.   

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Karjalan kielessä "put'in mužikka" (siis nimenomaan lyhyellä uu:lla, yhdellä t:llä ja muljeerauksen kera) tarkoittaa suomeksi "kunnon mies". Entiset rajakarjalaiset Suojärvessä ja Salmissa käyttivät sitä ilmaisua myös karjalankielisistä yleensä, vähän kuin savolaiset sanovat "oekee immeinen".

Käyttäjän erkkihavansi kuva
Erkki Havansi

Juha, kiitos kiintoisasta tiedosta! Olen salmilaisen äitini perimävaikutuksen kautta harrastunut Salmin "murteesta" eli livvin (Aunuksen karjalaisesta) kielestä, mutta osaan sitä vain vähän ja siten minulle oli mielenkiintoinen uutuustieto tuo mitä kerrot "put'in"-sanasta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Putin on muuten tosi hyvä nimi kovamaineiselle korkean profiilin poliitikolle. Siinä mielessä se liittyy samaan sarjaan Leninin ja Stalinin kanssa, jotka tosin olivat harkittuja "taiteilijanimiä". Myös Jeltsin oli erinomainen nimi venäläiselle kansanjohtajalle. Medvedev, Gorbatshov tai vaikkapa Tshernenko ovat vaikeampia ääntää, eivätkä olemukseltaan lainkaan yhtä iskeviä kuin Putin.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Oikeampi nimitys i-elementille sitä edeltävässä konsonantissa on liudennus.

Toimituksen poiminnat