Erkki Havansi

Minä ja Väyrysen Paavo lopettelemme

Kansanedustajat olivat tänään (=lauantai 14.3.2015) viimeistä päivää töissä. Vastaavasti olivat tänään varakansanedustajat viimeistä päivää varalla.

Varakansanedustajat - mitä ja keitä ne sellaiset ovat? Pari esimerkkiä: Uudenmaan vaalipiirissä ovat varakansanedustajina päättyvällä vaalikaudella olleet mm. Erkki Havansi ja Paavo Väyrynen.

Kaikkiaan meitä on 2011 alkaen ollut 83 "kansanedustajan varaedustajaa", kuten kankean pitkä virallinen termi vaalilain 92 §:n mukaan kuuluu. Riippuu vaalipiirin koosta ja ehdokkaan siellä läpi saaneiden puolueiden lukumäärästä, montako varaedustajaa vaalipiirikohtaisesti nimetään. Enimmillään kahdeksan (Uusimaa), vähimmillään neljä (paitsi Oolannissa yksi). 

Varakansanedustaja ei siis edusta varakansaa, mikä se sellainen sitten olisikin (kai ne n. 30 %, jotka jättivät äänestämättä ...). Varaedustaja ei liioin - toisin kuin kunnallisvaalien varavaltuutetut - käy tuuraamassa satunnaisesti poissa olevaa varsinaisedustajaa. Varaedustaja vain eksisteeraa siltä varalta , josko varsinaisedustaja satutaan nimittämään huippuvirkaan tai  - vielä paljon pahempaa: -   sairastuu pysyvästi tai siirtyy pilvenpäällisille vaalitoreille.

Päättyvällä vaalikaudella 2011-2015 on kymmenkunta varakansanedustajaa päässyt etenemään varsinaiseksi, kun hänen kansanedustaja-puoluetoverinsa on nimitetty huippuvirkaan tai siirtynyt 2014 Euroopan parlamenttiin mepiksi. Tarkkaa lukua en ole pitänyt. Minä ja Paavo emme päässeet tuohon "onnekkaiden" joukkoon.  

 

   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Paljon varakansanedustaja saa tehtävästään palkkiota?

Käyttäjän erkkihavansi kuva
Erkki Havansi

Nolla euroa. Eikä eläkekertymää saati sopeutumiseläkettä.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Pöh. Entä jos joutuu hommiin, eli varsinainen edustaja on kuumeen takia sairaslomalla?

Käyttäjän erkkihavansi kuva
Erkki Havansi Vastaus kommenttiin #5

Jos oikeasti kiinnostaa, kannattaa googlata: perustuslaki 27-28 § ja eduskunnan työjärjestys 77-78 §.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Varakunnanvaltuuttuja tosin on, mutta ei varakansanedustajia muuta kuin perussuomalaisten ilmoituksissa.

Käyttäjän erkkihavansi kuva
Erkki Havansi

Varavaltuutetut ovat varsin merkittäviä poliittisia toimijoita. Ainakin päätelleen siitä suuresta huomiosta, jota perussuomalaiset varavaltuutetut saavat mediassa.

Toimituksen poiminnat