Erkki Havansi

KUOLEMANRANGAISTUS - EI VAI KYLLÄ ?

Vastikään on maailmanlaajuisesti uutisoitu, että Irakissa on pantu täytäntöön Kemikaali-Alina tunnetun massamurhakomentajan kuolemantuomio. Halabjan kurdikylän kaasumurha yli 20 vuotta sitten oli Saddamin käskyrin aikaansaannoksista hirvittävin.

 

Saddam itse roikkui hirressä joku vuosi sitten. Tämä kuolemantuomio herätti suurta tyydytystä ympäri maailmaa. Ei myöskään kovin moni surrut Romanian diktaattorin, "ajatusten Tonavan" Ceausescun teloitusta 20 vuotta sitten.

 

Onko kuolemantuomio hyväksyttävä rangaistus? Suomen perustuslaki kieltää sen ehdottomasti. Suomi on kylläkin oikein hyvissä väleissä sekä Kiinan että USA:n kanssa, vaikka niissä molemmissa kuolemanrangaistus on käytössä.

 

Saddamin ja Kemikaali-Alin kaltaisten hirviöiden tyyppisissä tapauksissa kuolemantuomiota ei ole aivan helppo tuomita. Olisiko Hitler pitänyt hirttää, jos hänet olisi saatu elossa kiinni 1945 tai vaikkapa paljon myöhemmin (kuten hirteen vuonna 1962 päätynyt apurinsa Adolf Eichmann)? Miljoonat olisivat myös ilomielin hirttäneet Stalinin, joka tuhosi kymmenien miljoonien ihmisten elämän. Pol Pot? Idi Amin? Listaa riittää ...

 

Suomessa on mielestäni syytä tyytyä perustuslaissa jo kiveen hakattuun kuolemanrangaistuksen kieltoon. Sensijaan meidän rangaistusjärjestelmäämme pitäisi saada aito elinkautinen vankeusrangaistus kaikkein pahimpia murhaajia varten.

 

Nykyiselläänhän elinkautinen tuomio on Suomessa kaikkea muuta kuin elinkautinen. Parikymmentä vankilavuotta lienee nykyään se maksimi, jonka julminkaan massa- tai sarjamurhaaja joutuu istumaan. Ehdonalainen vapautuminen elinkautisesta on mahdollista jo 12 vankilavuoden jälkeen, jos hovioikeus niin päättää.

 

   

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Dari-anne Suomalainen

Kuolemanrangaistus on hyvä.

Vankeusrangaistus ei ole mikään rangaistus, se on ainoastaan vapauden riisto.
Jos tekee murhan ja riistää surmatulta mahdollisuuden elää, miksi veronmaksajien pitäisi siitä hyvästä kustantaa ilmainen ylöspito murhaajalle koko loppuelämäksi.

Siihen joutuvat osallistumaan myös uhrin omaiset ja siinä on silloin jotakin todella nurinkurista.

Käyttäjän teemulahtinen kuva
Teemu Lahtinen

Kysyttäessä kannatan kuolemanrangaistuksen palauttamista rikoslakiin äärimmäisiä tapauksia varten, mutta pidättäydyn aktiivisilta toimilta asian suhteen. Myös kategorinen vastustaminen on täysin hyväksyttävä mielipide.

Kuolemanrangaistuksen käytön väheneminen globaalissa mielessä on toivottavaa, sillä historiallisena jatkumona se on ongelmallinen rangaistusmuoto. Olen joskus todennut, että ainoa paikka maailmassa, jossa kuolemanragaistus tulisi olla, ovat Pohjoismaat, sillä täällä oikeuskäytäntö on riittävän vakiintunut, tarkka ja vailla kiihkoa. Edelleen armahdusoikeus käytännössä estäisi rangaistusten toimeenpanon.

Yleisen rangaistuslinjan koventamisesta olen professorin kanssa samaa mieltä.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Jokaisella teloitetulla on ystäviä, sukulaisia ja muita tuttavia. Esimerkiksi posti- tai pankkiryöstön yhteydessä vartijan ampuneen tekijän teloittaminen johtaa muutamien ihmisten katkeroitumiseen yhteiskuntaa kohtaan ja siihen että rikolliset toverit varautuvat seuraavissa rikoksissaan entistä raskaammalla aseistuksella ja väkivallalla.

Varmasti Kiinakin hankki imagoonsa melkoisen tumman kohdan mielenvikaisen englantilaisen teloittamisella. Ei siitä kiinalaiset välittäneet, mutta meille se kertoo, mihin Kiinassa saattaa joutua vaikka vahingossa. Muutama tapaus lisää ja länsimaalaiset alkavat välttää Kiinaan matkustamista.

Pertti Väänänen

Kuolemanrangaistus on sopiva rangaistus taposta ja murhasta. Kuolemanrangaistus on kuulunut ja kuuluu jokaisen järjestäyneen valtion lainsäädäntöön. Nykytilanne esim. Euroopassa on ohimenevä ilmiö. Ennustaisin, että Euroopassakin tullee kuolemanrangaistus vielä palaamaan lainsäädäntöön.

Jari-Petri Heino (nimimerkki)

Kuolemanrangaistus on aivan liian helppo. Loppuelämäksi pirunsaarelle pakkotyöhön on rangaistuksena parempi.

Toimituksen poiminnat